Kasviksemme kaudella 2023

Löydä uudestaan kotimaisten kasvisten mahtava kirjo ja makumaailma! Vihannestuotannossa tärkeänä pidämme sitä, että saamme tarjota paikallisesti tuotettuna laajan valikoiman kotimaisia vihanneksia. Pientuotantona pystymme yksilöllisesti valitsemaan maukkaita ja harvinaisempia lajikkeita, sekä toteuttamaan kasvatuksen luontoa kunnioittaen. Kasvimaa on luomuvalvonnan piirissä.

Valikoimamme satokaudella 2023 on seuraava:

Peruna, Lajikkeet Timo, Annabelle, Rosamunda ja Blue Kongo.

Nauris, Lajike Kaskinauris, Enon kanta. Värikäs ja maukas historiallinen naurislajike, joista osa väriltään lilaa, osa keltaisia. Sopii naposteltavaksi sellaisenaan tai erittäin maukas esim. uunijuureksena. Tiesitkö: Nauris on Suomen varhaisin viljelty vihannes ja ensimmäisiä vientituotteitamme jo keskiajalla.

Silpoydinherne, lajike Onward. Makea, perinteinen hernelajike.

Sokeriherne, Palkoineen syötävä kesäherkku. Sopii moneen ruuanlaittoon tai syötäväksi sellaisenaan.

Keltasipuli, Lajike Sturon. Keskikesällä toimitamme sipulit nippuina, jolloin voit hyödyntää myös varret. Loppukaudesta sipulit toimitetaan varastokuivattuina.

Punasipuli. Lajike Red Baron. Keltasipulia miedompi sipuli, joka tuo värikkyyttä ruuanlaittoon.

Valkosipuli. Miksi mennä merta edemmäksi (Kiinaan) valkosipulia pyytämään, kun voit saada luomusti kasvatetun aromikkaamman paikallisen vaihtoehdon. Valkosipulia on tänä kautena vain pieni erä, joka oli jäänyt edellisestä vuodesta kasvimaahan keräämättä.

Pensaspapu. Lajikkeet: Marona, Purple Teepee ja Helios. Pensaspapu on tuoreena erittäin maukas ja helppo lisuke moneen ruokaan. Proteiinin ja kuidun lähde. Lajikkeita yhdistämällä saadaan näyttävä värivalikoima (vihreä, keltainen ja lila). Suosikki pikaresepti: 5 minuutin ryöppäys ja sen jälkeen pari minuuttia runsaassa voissa paistinpannulla.

Härkäpapu. Lajikkeet Ratio ja Hangdown. Yksi vanhimmista viljellyistä palkokasveista. Siemenet sisältävät erittäin paljon proteiinia.

Tomaatti, päälajike Ruthje. Erittäin maukas coctailtomaatti. Lisäksi lajikkeet Yellow submarine & Quadro. Kesän helteillä kypsinä poimitut tomaatit ovat kuin karkkikaupan hyllyltä.

Punajuuri. Monipuolinen kivennäisaineiden lähde. Luomupunajuuressa on vähemmän luontaisia nitraatteja kuin tavanomaisesti tuotetussa!

Raitajuuri. Punajuuren kaltainen maltoltaan raidallinen ja maultaan miedompi juures. Ei värjää!

Porkkana. Vasta nostetussa multaporkkanassa on maku ja aromit omaa luokkaansa! Tuotetaan kaudella 2023 yhteistyössä Huljalan Tupalan luomutilan kanssa.

Lanttu. Erinomainen c-vitamiinin lähde. Perinteinen keitto- ja uunijuures, joka maistuu myös naposteltavana!

Palsternakka. Satokauden myöhäisimpiä juureksia. Pähkinäinen ja makea juures, jonka aromikkuus pääsee parhaiten oikeuksiinsa uunissa tai pannulla kypsennettäessä. Tuotetaan kaudella 2023 yhteistyössä Huljalan Tupalan luomutilan kanssa.

Maa-artisokka. Satokauden viimeinen kasvis, joka voidaan nostaa myös vasta talven jälkeen! Hienostunut maultaan. Kokkaussuositus: maa-artisokkarisotto.

Lehtikaali. Valikoimassamme sekä vihreä että punainen lajike. Tuottoisa kasvis heinäkuulta aina ensimmäisiin pakkasiin asti. Antaa makua useisiin kasviskeittoihin, kypsyy pannulla (valkosipulin maustamana) nopeaksi lisukkeeksi tai paahtuu uunissa rapeiksi sipseiksi. Voi myös kuivattaa jauheeksi!

Palmukaali. Lehtikaalin tapainen mutta näyttävämpi ja aromikkaampi sukulainen, jossa parempi purutuntuma. Ravinnerikas!

Kyssäkaali, lajikkeet Azur Star (lila) ja Enrico (vihreä). Makea naurismainen kaali. Napostele, raasta tai kypsennä!

Kurttukaali eli savoijinkaali, lajike Smaragd. Näyttävä kaali, joka kypsyy nopeammin kuin keräkaali ja on maultaan miedompi.

Suippokaali. Muistuttaa maultaan valkokaalia, mutta on hieman makeampi.

Punakaali. C-vitamiini- ja antioksidanttipitoinen kaali, joka antaa väriä ruuanlaittoon. Parhaimmat terveyshyödyt saa syömällä kypsentämättä.

Kesäkurpitsa, lajikkeet Cocozelle Von Tripolis, Zuboda, Solara sekä pyöreä Round light green of Nice.

Purjo. Miedonmakuinen sipulikasvi, joka antaa lisämakua niin keittoihin kuin salaatteihinkin.

Mangoldi. Värikäs ja maukas lehtijuurikas, jota voi käyttää sellaisenaan salaatissa tai kevyesti kypsennettynä monissa ruokalajeissa. Käy vaikka kääryleiden valmistamiseen. Lehtiruodit taas voi nauttia parsan tapaan!

Fenkoli. Maultaan aniksen tapainen aromaattinen vihannes, jota tuo makua moniin ruokiin (erityisesti kalan kanssa!) tai sen voi vaikka grillata sellaisenaan.

Uudenseelannin pinaatti, eli lamopinaatti. Avomaalla kasvava reheväkasvuinen ja voimakasmakuinen pinaatti, joka sopii hyvin keittoihin, muhennoksiin ja pakastukseen.

Kurkku. Kasvatamme tänä vuonna avomaalla kasvihuonekurkkua muistuttavaa Tanja -lajiketta sekä perinteisempiä avomaankurkkuja Vorgebirgstrauben ja Corveta.

Kurpitsat: Talvikurpitsa Red Kuri, Spagettikurpitsa ja myskikurpitsa Butternut.

Salaatti. Vaihteleva valikoima erilaisia salaattilajikkeita, esim. kerä-, lehti- ja roomansalaatteja sekä endiivejä.

Selleri. Varsi- ja mukulaselleri.

Lisäksi kasvatamme seuraavia kasviksia, joita vaihtelevasti löytävät tiensä myös satolaatikkoihin: Tilli, persilja, timjami ja basilika