Kumppanuusmaatalous

Suomessakin nostaa päätään Kumppanuusmaataloudeksi (Community Supported Agriculture -CSA) kutsuttu toimintamalli, jossa paikallinen ruoantuotanto pohjautuu tuottajan ja kuluttajan väliseen sopimukseen. Kuluttaja tilaa tuottajalta sato-osuuden ennakkoon, useimmiten jo varhain keväällä. Viljelijä sitoutuu sen hänelle kasvattamaan ja saa samalla sato-osuusmaksuista vuotuisen budjetin, jolla hankkii tuotantopanokset ja toteuttaa kasvatuksen.

Suomessa uraauurtavaa toimintaa CSA-viljelyssä on tehnyt mm. Herttoniemen ruokaosuuskunta (kuluttajavetoinen malli) sekä Rekolan puutarha (tuottajavetoinen malli). Heidän sivuiltaan löytyy kattavaa tietoa CSA:n periaatteista.

Toimintamallin avulla kuluttaja voi osoittaa sitoumuksensa paikallisen tuotannon jatkuvuudelle ja varmistaa haluamiensa kasvisten saatavuuden. Tätä kautta muodostuu myös vahvempi vuorovaikutus tuottajan ja kuluttajan välille: sato-osuuden ostaja saa tarkemman tiedon miten kasvikset on kasvatettu. Samoin hän voi osallistua toiminnan kehittämiseen – esimerkiksi seuraavan satokauden kasvivalikoiman suunnitteluun.

Toimintamalli tuo myös ratkaisevan avun pienviljelijälle. Tällöin viljelijä saa suoran korvauksen sadostaan ilman välikäsiä ja voi kiireisen satokauden aikana keskittyä markkinoinnin sijaan olennaisimpaan – eli huolehtimaan laadukkaan sadon kasvattamisesta. Sopimuspohjainen tuotanto myös varmistaa, että satoa ei päädy hävikkiin.

Toteutustapoja kumppanuusmaataloudelle on useita ja tavoitteemme on kehittää palvelustamme mahdollisimman joustava ja toivomustesi mukainen. Uskomme olevamme kehittämässä kestävää tulevaisuuden ruokatuotantoa, jossa tärkeää on sinun osallisuus ja vuoropuhelu. Ryhtymällä nyt tilaajaksi luot myös mahdollisuuden jatkokehitykselle.

Tilaa sato-osuutesi täältä!